TRIVSELREGLER


Syftet med föreningens trivselregler är att vi ska skapa en trivsam och bra boende-miljö i fastigheten.
Som medlem i föreningen har du inte bara rätt till en bostad i föreningens hus. Du har också skyldigheter mot både föreningen och dess övriga medlemmar och deras familjer.
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Det är viktigt med ordning och reda i föreningen i alla avseende, vilket skapar trivsel och värde för alla oss som bor här. Reglerna gäller också för eventuella andrahandshyresgäster och de gäster som tillfälligt hyr föreningens gäst lägenhet.
Dessa ordnings- och trivselregler gäller därför inte bara för dig som bostadsrätts innehavare och medlem i föreningen.
Har du frågor av något slag angående tolkningen eller tillämpningen av dessa trivselregler, är du alltid välkommen att kontakta styrelsens ordförande för en förklaring.

TRIVSELREGLER A-Ö

ALLMÄN AKTSAMHET
Du ska som medlem i föreningen och boende i föreningens fastighet vara aktsam om och väl vårda föreningens fastighet/byggnad.
Det är ju faktiskt så, att kostnader för underhåll och reparationer av föreningens egendom betalas av alla medlemmar gemensamt, inklusive dig själv.
 Uppstår det skador på huset eller i gemensamma utrymmen anmäler du det till vår tekniska förvaltare eller till styrelsen.

BALKONGER OCH ALTANER
Balkongen och altanen utgör ett stort trivselvärde för dig och din familj vid användningen av din bostad. Hur du använder balkongen och altanen är dock förenat med ansvar.
Det är därför viktigt, att du använder din balkong eller altan på ett sådant sätt, att det inte skapar olägenhet för dina grannar eller stör ordningen i området på något vis.
Föreningen äger och har ansvaret för underhåll och skötsel av byggnadernas fasader, inklusive balkonger och altaner. Dessa kan därför inte fritt användas av medlemmarna.
Styrelsens godkännande krävs för att montera någon utrustning av något slag någonstans på fasaderna till föreningens byggnader, oavsett om detta sker i anslutning till balkonger eller uteplatser eller på annat ställe på fasaden. Exempel på sådan utrustning är belysning, spaljeér, vindskydd, inglasning, markiser och liknande utrustning.
Fyrverkeri får inte avskjutas från balkong eller altan.
Det är inte tillåtet att ha brinnande marschaller på balkongen/altanen.
Föreningen tillåter grillning med förutsättning att brandsläckare finns på plats under grillningen. Det gäller dock att alltid ta använda sunt förnuft och att ta hänsyn till sina grannar vid matlagning med grillutrustning.

FÖRRÅD
Brandfarligt eller explosivt material får inte förvaras i lägenhetsförråd. Gångar i förråd ska av säkerhetsskäl alltid hållas fria och får inte användas för förvaring. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i förrådet, tänk på att alltid låsa förrådet.

GEMENSAMMA KOSTNADER
Självklart är vi en miljömedveten förening, källsortering av sopor sker i grovsoprummet, tänk på att sortera och slänga i respektive kärl. Det är förbjudet att lämna kvar sopor i rummet som inte får plats i kärlen eller om det är sopor som inte skall lämnas i soprummet. Har du sopor/skräp som inte källsorteras i föreningens soprum får du själv lämna detta på kommunens återvinningscentraler. Ökade kostnader för sophantering eller städning av soprummet kommer direkt påverka föreningens ekonomi och i värsta fall leda till höjning av månadsavgiften.
Vi har ett gemensamt ansvar att detta rum lämnas i det skick som vi vill finna det i.
Spara på vattenförbrukningen och lämna inte vatten rinnande i onödan. Kostnader för vatten belastar alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.
Spara på värmen och vädra inte under längre tid utan att först dra ner värmen. Är du bortrest en längre period, kan du spara både miljö och kostnader genom att sänka värmen i lägenheten. Kostnader för värme belastar alla bostadsrättsinnehavare gemensamt.

HUSDJUR
Ägare av husdjur ska övervaka så att dessa inte stör grannarna.
Hundar ska alltid hållas kopplade inom föreningens område.
Husdjur får inte rastas inom föreningens område.

HÄNSYN TILL GRANNAR
För att alla ska kunna trivas som boende i vår förening, är det viktigt att inte någon gång på dygnet störa sina grannar. Alla medlemmar och andra boende i föreningens lägenheter är därför skyldiga att alltid visa respekt och hänsyn till sina grannar.
Kravet på hänsyn och respekt till grannarna gäller såväl i lägenheten som på balkonger, altaner och på gemensamma ytor i föreningens fastighet.
Ovanstående regler gäller dygnet runt, men det är extra viktigt att visa respekt och hänsyn till sina grannar på vardagar mellan klockan 22.00 på kvällen och klockan 07.00 på morgonen.
Motsvarande krav på hänsyn till grannarna på fredagar och lördagar samt dag före helgdag från klockan 00.00 till klockan 08.00

RÖKNING
Rökning i trapphuset och andra gemensamma utrymmen är inte tillåtet liksom att kasta fimpar utanför våra portar eller från balkongen. Tänk också på att visa hänsyn till dina grannar vid rökning på balkongerna.

STÖRANDE VERKSAMHET
Det är klart att man måste få spela musik och ha fest även när man bor i en lägenhet. Om man vill ha fest i sin lägenhet, bör man prata med sina grannar före festen och informera om vad som är på gång. Be också grannarna att genast höra av sig om de blir störda. Om de sedan hör av sig och klagar, så sänk genast volymen på musiken.

SÄKERHET OCH GEMENSAMT ANSVAR
Det är viktigt att inga obehöriga vistas i vår fastighet. Vi skall gemensamt skapa en trygg bostad. Tänk på att inte släppa in okända personer i fastigheten, kontrollera att dörren stängs ordentligt och att ingen obehörig ”smiter in”.
Kolla entrédörrar, dörrar in till förråd, cykelrum, garage, gäst lägenhet – dörrarna skall alltid vara låsta/stängda
Skall du vara borta från din lägenhet en längre period, meddela din granne så kan ni hjälpas åt att ”hålla koll”
Likaså din brevlåda låt den inte bli överfull med post, kanske någon granne kan hjälpa dig med posten
Var försiktig med eld. Du får inte röka i allmänna utrymmen
Ur brandsäkerhets- och utrymningssynpunkt är det viktigt att hålla trapphusen fria, inga cyklar eller barnvagnar får ställas i trapphusen. Det är viktigt att vi förvarar våra saker i de utrymmen som tillhör respektive lägenhet och låter övriga utrymmen vara fria. Ordning och reda skapar trivsel samt att det underlättar för vår fastighetsskötare att utföra sina arbetsuppgifter.

UTHYRNING AV LÄGENHETEN
Upplåtelse i andra hand av bostadsrättslägenheten kräver styrelsens godkännande.
Begäran om godkännande av styrelsen till andrahandsuthyrning ska vara skriftlig och innehålla skälet för uthyrningen, avsedd tidsperiod samt uppgifter om vem som skall hyra lägenheten. Kopia av andrahandskontraktet skall tillsändas styrelsen. Godkännande krävs innan uthyrning kan påbörjas.
Styrelsen äger rätt att vid upprepad uthyrning av samma lägenhet neka uthyrning i andra hand.

ÖVERLÅTELSE AV LÄGENHETEN
Tänk på att den som vill förvärva din lägenhet först måste godkännas av styrelsen som medlem i föreningen, innan inflyttning får ske i lägenheten.
Låt oss gemensamt skapa en förening med trivsel och omtanke, tänk på att denna fastighet tillhör oss alla.