Att bo i bostadsrätt
Att vara bostadsrättshavare innebär att du tillsammans med övriga medlem-mar i bostadsrättsföreningen äger och förvaltar bostäderna och andra gemensamma anläggningar som ingår i föreningens egendom.

Vad är en bostadsrätt?

Bostadsrätt, även kallad insatslägenhet, är en upplåtelseform där medlemmar av en bostadsrättsförening, en typ av koo-perativ, äger rätten att nyttja bostads-lägenhet, lokal eller småhus mot ersätt-ning för obegränsad tid under förutsätt-ning att de förpliktelser man har mot föreningen uppfylls. Bostadsrättshavaren äger inte fastigheten, utan förvärvar en andel i bostadsrättsföreningen, som i sin tur äger fastigheten.

Föreningens medlemmar

Samtidigt som du köper en bostadsrätt ansöker du även om att bli medlem i föreningen. Du och dina grannar äger och förvaltar föreningens bostäder och gemensamma anläggningar.

Medbestämmande

Bostadsrättsföreningens medlemmar bestämmer över sina bostäder genom den styrelse som väljs vid den årliga
föreningsstämman. Du som bostads-rättshavaren kan lämna förslag och
delta vid den årliga stämman och kan
på så sätt påverka föreningens verksam-het och ekonomi.

Ekonomi

När du köper en bostadsrätt betalar
du en insats samt en årsavgift som ska täcka din bostadsandel av föreningens kostnader för räntor, amorteringar och underhållskostnader. Årsavgiften betalas månadsvis i förskott från och med tillträ- desdagen.

Ansvar

Bostadsrättshavaren ansvarar för själva bostaden. Föreningen ansvarar för övriga delar av fastigheten, som t ex trappor, fasader, vind, källare och gårdar. Föreningen ansvarar också för ledningar, som el, värme, vatten och avlopp, samt ventilation. Du som är bostadsrättsha-vare ansvarar för allt som rör underhåll och reparationer av bostaden och du har friheten att göra förändringar i bostaden.